Op stap

Pairi Daiza Resort

Een uniek verblijf in het hart van het park

Pairi Daiza werd uitgeroepen tot “Beste zoo van Europa 2020” en is veel meer dan een dierenpark. Deze ‘tuin van werelden’ bezoeken is een bijzondere ervaring die je nog unieker kan maken door er ook te blijven overnachten. Benieuwd hoe het er achter de schermen bij Pairi Daiza Resort aan toegaat? Ga mee met Facq op ontdekkingstocht!

Regard Exterieur
Pairi Daiza Ours Pairi Daiza Loup Pairi Daiza Ours Pairi Daiza Tigres Pairi Daiza Ours

Fotocredits : Pairi Daiza

Een exclusieve ervaring


Sinds de heropening op 8 juni jongstleden wachten er niet minder dan 100 accommodaties je op: aan de 50 van The Last Frontier – die sinds juni 2019 beschikbaar zijn – worden nu ook die van The Land of the Cold toegevoegd.

Waarom zou je in het park blijven overnachten? “Eric Domb, de oprichter van het park, droomde er al lang van om zo’n totaalervaring aan te bieden”, zegt Claire Gilissen, woordvoerder van Pairi Daiza. “We willen onze bezoekers echt op reis laten gaan. Door in het park te verblijven, geniet je nog langer van het avontuur en ben je nog dichter bij de dieren. Het park is doorheen de jaren ook groter geworden, dus een verblijf van twee volle dagen en een nacht geeft je de mogelijkheid om alle verschillende werelden echt te ontdekken en er volop van te genieten.”

Chambre Pairi Daiza

Fotocredits : Pairi Daiza

Fotocredits : Pairi Daiza

Kwaliteit en authenticiteit

Ben je ooit al ’s in Pairi Daiza geweest, dan zal de authenticiteit van de architectuur en de ongelofelijke aandacht voor detail je zeker niet zijn ontgaan. Aan de accommodaties werden uiteraard dezelfde kwaliteitsvereisten gesteld.

Claire Gilissen: “Onze accommodaties zijn zo bijzonder dat onze gasten er echt even tussenuit zijn en hun hoofd kunnen leegmaken. Bovendien zijn ze ook erg comfortabel. We hebben dan ook veel aandacht besteed aan de kwaliteit van het bedlinnen en het sanitair, aan de verschillende soorten houtwerk en stenen en aan de duurzaamheid van de gebruikte materialen.”

Chambre Pairi Daiza Chambre Pairi Daiza Chambre Pairi Daiza Chambre Pairi Daiza Chambre Pairi Daiza Chambre Pairi Daiza Chambre Pairi Daiza Chambre Pairi Daiza

Fotocredits : Pairi Daiza

Minder energie, minder lawaai

Salle de Bains Pairi Daiza Salle de Bains Pairi Daiza Salle de Bains Pairi Daiza Salle de Bains Pairi Daiza Salle de Bains Pairi Daiza Salle de Bains Pairi Daiza Salle de Bains Pairi Daiza Salle de Bains Pairi Daiza Salle de Bains Pairi Daiza

Fotocredits : Pairi Daiza

"Pairi Daiza stelde dezelfde eisen als een luxehotel", zegt Aurore Compère, Project manager bij VMA Druart, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor alle sanitair, de verwarming, de ventilatie en de brandveiligheid. En ook duurzaamheid was belangrijk. 

Aurore geeft ons een concreet voorbeeld: “Tegen het einde van het jaar komen er pinguïns naar het park en die hebben een bassin nodig dat gevuld is met water van ongeveer 5-6°C. Daarom installeerden we een ventilatie-unit met een koelbatterij en koelmachines die de warmte van de condensator afvoeren naar een circuit dat is aangesloten op de buitenunits van de VRV water/lucht-warmtepompen. Zo wordt de geproduceerde warmte gerecupereerd en gebruikt voor de airconditioning, de verwarming en de productie van een deel van het sanitair warm water van de kamers. Op die manier wordt geen energie verspild."

VMA Druart heeft er ook voor gezorgd dat de koeltorens en andere koelmachines zo geruisloos mogelijk werken, zowel voor het comfort van de buren van het park (dat in een landelijke omgeving ligt) als dat van zijn gasten - mens én dier.

Salle de Bains Pairi Daiza
Salle de Bains Pairi Daiza
Salle de Bains Pairi Daiza

De juiste balans

Het bassin en de pinguïngrot moeten natuurlijk worden gekoeld, en dat is ook het geval voor een groot deel van de backstage-ruimte. De broedruimte daarentegen moet vooral niet te koud zijn. Daarom heeft VMA Druart de backstage met verschillende groepen uitgerust, zodat in elk van de ruimtes de temperatuur nauwgezet kan worden geregeld. “We brachten ook koude lucht naar een klein 'fitnessparcours' dat door de teams van Pairi Daiza is ontworpen en waar de pinguïns langs moeten als ze gaan eten. Ze zitten de hele dag comfortabel in hun grot en kunnen op die manier wat aan lichaamsbeweging doen en zo in vorm blijven”, glimlacht Aurore Compère. 

Heel bijzondere douches

VMA Druart deed een beroep op Facq voor alle sanitair en voor de radiatoren in de kamers, maar ook om de perfecte oplossing te vinden voor twee vereisten die op z’n zachtst gezegd enigszins bijzonder waren. Aurore Compère: “We moesten douches installeren voor… ijsberen. Wanneer die uit hun zwembad gevuld met zout water komen, moeten ze zich met schoon water kunnen afspoelen vooraleer ze naar hun backstage gaan. We hadden dus douchekoppen nodig die enerzijds voldoende krachtig zijn, maar anderzijds het douchen ook comfortabel en aangenaam maken voor deze reusachtige dieren.” 

Nog een verrassing: wanneer walrussen een kwartiertje pauze nemen in hun backstage, genieten ze enorm van een lekkere douche met heet water. “We hebben daarom een boiler van 200 liter geïnstalleerd, een mengkraan die de verzorgers gemakkelijk kunnen afstellen en 6 'zwembad'-douchekoppen, net zoals bij de ijsberen. Want walrussen zijn ook hele sterke en stevige dieren!"

Native Lodge Pairi Daiza Full Moon Pairi Daiza

Fotocredits : Pairi Daiza

Slim gezien


We zeiden het eerder al: ook de architectuur van het park is absoluut opmerkelijk. “Voor mij zijn de architecten die bijvoorbeeld The Land of the Cold hebben ontworpen, echte kunstenaars", zegt Aurore Compère. Werken met zulke creatieve geesten vraagt ​​van ingenieurs en installateurs heel wat flexibiliteit. “Ik moet toegeven dat we er soms ons hoofd hebben over gebroken! Leidingen leggen (niks loopt hier recht!), een evacuatiehelling voorzien, een rooster plaatsen… Alles moest onzichtbaar zijn. Er zijn heel wat discussies geweest, maar uiteindelijk hebben we altijd een oplossing gevonden waarover iedereen tevreden was. Soms zit ’t hem in de details, zoals een rooster verbergen onder een laag roestkleurige verf. Iedereen heeft er met hart en ziel aan gewerkt en het resultaat is eerlijk gezegd verbluffend!”

X
Partager par email
Email
Partager sur Facebook
Facebook
Partager sur Twitter
Twitter
Partager sur Linkedin
Linkedin
Bedankt voor het registreren ! Bedankt voor het contact met ons !